- 10
- 130 minut
Składniki:
Składniki na sałatkę z krewetek:
- 800 g krewetek PECHE OCEAN
- 3 laski selera naciowego
- ½ szklanki majonezu RUSTICA
- 2 łyżki jogurtu greckiego BIO VILLAGE
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 mała czerwona cebula
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka koperku
- sól, pieprz RUSTICA
Dodatkowo:
- sałata lodowa
Sposób przygotowania:
Bułeczki:
- Wszystkie składniki na bułeczki do hot dogów powinny mieć temperaturę pokojową.
- Do misy robota wsypać mąkę, wodę, mleko, drożdże i cukier. Mieszać wszystko 5 minut do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec dodać sól oraz miękkie masło i mieszać 4 minuty, aby masło połączyło się z ciastem.
- Ciasto przykryć folią spożywczą. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, aż podwoi objętość.
- Blat oprószyć odrobiną mąki. Ciasto podzielić na 10 porcji.
- Każdą z bułeczek lekko zagnieść, a następnie rolować, aby uzyskać około 10 cm paluchy. Przygotować 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia i układać bułki w sporych odstępach od siebie.
- Pozostawić bułki na blachach przez 45 minut do wyrośnięcia.
- Jajo rozkłóć za pomocą widelca. Za pomocą pędzelka kuchennego posmarować bułeczki jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15-20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika wystudzić bułki na kratce.
Przygotowanie sałatki z krewetek:
- Krewetki rozmrozić. Obrać i umyć.
- Zagotować wodę z solą. W międzyczasie przygotować miskę z lodem.
- Do gotującej się wody wrzucić krewetki i gotować 2-3 minuty. Przelać przez durszlak, a następnie schłodzić w lodzie.
- Seler naciowy i cebulę czerwoną, pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać. Wymieszać razem krewetki, seler naciowy, cebulę, zioła, majonez, jogurt, skórkę z cytryny oraz sok.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na minimum 2 godziny do połączenia się smaków.
- Bułeczki hot-dogowe naciąć. Wypełnić listkiem sałaty oraz porcją sałatki krewetkowej. Od razu podawać.