Składniki:
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki kakao
- 1 ¼ łyżeczki sody TABLIER BLANC
- 170 g masła o temperaturze pokojowej
- ⅔ szklanki białego cukru
- 1 jajko WIODĄCA MARKA
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową TABLETTE D’OR
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
- Czekoladę posiekać na małe kawałki.
- Mąkę i sodę wymieszać.
- W oddzielnej misce zmiksować masło stopniowo dodając cukier.
- Do masy maślano-cukrowej dodać jajko, mąkę, kakao, posiekaną czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć i ułożyć na blaszce. Między ciastkami zostawić około 3 cm wolnego miejsca.
- Blaszkę wstawić do piekarnika na 13-15 minut – aż spody się zrumienią.
- Wyjąć z piekarnika i ostudzić.